Ποιες επιχειρήσεις οδηγούν την οικονομία της ΕΕ

Τα νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν πάνω από το 99% των εταιρειών της ΕΕ.

     Οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη στόχευση πολιτικών και στην ενημέρωση για τη συζήτηση στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024 στο Νταβός.

     Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες, σύμφωνα με το Chief Economists Outlook του φόρουμ.

Καθώς η Ευρωζώνη πλησιάζει επικίνδυνα σε περιοχή ύφεσης, βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι να βρει τρόπους ανάπτυξης της οικονομίας, κεντρικό σημείο συζήτησης στην επερχόμενη ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024.

Νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πώς οι επιχειρήσεις διαφορετικού μεγέθους συμβάλλουν στην οικονομία της ΕΕ. Τα δεδομένα παρέχουν πληροφορίες για το πού είναι ο υψηλότερος κύκλος εργασιών και ποιοι είναι οι τομείς που συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα.

Και ενώ πάνω από το 99% των εταιρειών της ΕΕ είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), πάνω από το ήμισυ του καθαρού κύκλου εργασιών του μπλοκ προέρχεται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Από πού προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της ΕΕ;

Ο κύκλος εργασιών – το χρηματικό ποσό που λαμβάνεται από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών – είναι ένας χρήσιμος τρόπος μέτρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομικής υγείας. Τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία καλύπτουν το 2022, δείχνουν την ανάλυση ανά μέγεθος επιχείρησης.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ κατηγοριοποιούνται ως πολύ μικρές ή μικρές και ορίζονται ότι απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Μόνο το 0,2% των επιχειρήσεων είναι «μεγάλες» (απασχολούν 250 άτομα ή περισσότερα) και το 0,8% είναι «μεσαίου μεγέθους» – που ορίζονται ως 50-249 εργαζόμενοι – και αυτά τα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΜΜΕ αποτελούν περίπου το 90% των επιχειρήσεων και πάνω από το ήμισυ της συνολικής απασχόλησης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Με την ΕΕ, οι ΜΜΕ αποτελούν το 99,8% του συνόλου των επιχειρήσεων στο μπλοκ και είναι υπεύθυνες για περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Είναι σαφές γιατί η ΕΕ θεωρεί τις ΜΜΕ ως «τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας» και «απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης, τα βιομηχανικά οικοσυστήματα, την οικονομική και τεχνολογική κυριαρχία και την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς».

Ποιοι τομείς αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα για την ΕΕ;

Η Eurostat αναλύει επίσης τον κύκλο εργασιών σε τέσσερις κατηγορίες: βιομηχανία, κατασκευές, εμπόριο και άλλες υπηρεσίες.

Ο κλάδος της Βιομηχανίας είχε τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από όλες τις κατηγορίες το 2022, υπεύθυνος για το 35% του καθαρού κύκλου εργασιών, έναντι 29% για το εμπόριο, 6% για τις κατασκευές και 30% για άλλες υπηρεσίες.

Οι «άλλες υπηρεσίες» περιλαμβάνουν μεταφορά, διαμονή, εκπαίδευση, κοινωνική εργασία και ψυχαγωγία. Αυτός ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα, που είναι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων της ΕΕ.

Οικονομική ανάπτυξη: βασικός στόχος το 2024 για την ΕΕ

Πέρυσι, η δεύτερη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο έπρεπε να αντιμετωπίσει υψηλό πληθωρισμό, αλλά φέτος, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα υποχωρήσει ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει τακτικές προβλέψεις για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί στην οικονομία της. Για το 2024, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ συνέχισε να υποχωρεί και θα είναι κατά μέσο όρο 2,7% το 2024, έναντι 5,4% το 2023. Φέτος, η ανάπτυξη αποτελεί βασικό επίκεντρο για την ΕΕ. Η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντική γιατί οδηγεί σε αύξηση των εισοδημάτων, του βιοτικού μας επιπέδου και του προσδόκιμου ζωής μας, ενώ μειώνει τη φτώχεια

Αφήστε ένα σχόλιο....

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *